keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Sato talteen pyöräillen

Kävin viime sunnuntaina Tampereen satokartan ja Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksen järjestämällä sadonkorjuupyöräretkellä, jossa kartoitettiin millaista satosaalista kaupungin länsipuolelta on saatavilla. Mukaan tarttui omenia ja punaherukoita ja maistelin samalla myös aronioita, aronia-omenahilloa ja muutamia mustaherukoita. Samalla tuli myös pyöräiltyä pieni rauhallinen päivälenkki. Tarkoituksena ei minulla ollut saada valtavaa saalista mukaan, vaan kartoittaa että missäpäin kaupunkia on yleisiä hedelmäpuita ja marjapensaita joista saa mennä keräämään itselleen satoa jokamiehenoikeuksilla. Vinkkejä tarttuikin, ja ennenkaikkea oli hauskaa olla osana tuota tapahtumaa.  Osaan arvostaa projekteja, joissa vapaaehtoisvoimin lisätään muiden hyvinvointia missä tahansa mielessä. Tämä on mielestäni erityisen hauska ja ilahduttava projekti, ja hieno edistysaskel eteenpäin esimerkiksi sienestyksessä vallitsevassa kulttuurissa, jossa hyvien satopaikkojen sijainnit varjellaan tarkasti ulkopuolisilta, vaikkei sinä syksynä itse edes ehtisi sieneen.

Jos satokartta ei ole vielä tuttu asia, niin Suomessa on tietääkseni siis kaksi satokarttaprojektia, Helsingillä oma ja Tampereella omansa. Satokarttaan on merkitty julkisia hedelmäpuita ja marjapensaita, joista saa jokamiehenoikeuksilla kerätä luonnonantimia. Jos itse tietää hyviä vinkkejä, mitä ei vielä kartasta löydy, voi niitä lisätä karttaan esimerkiksi sivuston kautta laittamalla satovinkin.
Täältä löydät Tampereen satokartan ja täältä Helsingin satokartan.

Seuraava sadonkorjuupyöräily järjestetään Tampereella ensi lauantaina 15.9. klo neljästä eteenpäin Keskustorilta, jolloin kartoitetaan keskusta-alueen satoa. Lisätietoa ilmoittautumisesta täältä. Helsingissä toinen sadonkorjuupyöräily järjestetään tänään 12. päivä klo viidestä eteenpäin ja englanninkielinen pyöräily 16.9.klo yhdestä eteenpäin. Helsingin pyöräilyistä lisätietoa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti